Τρίτη 19 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (02:00 - 08:00)
Stigma Djs
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Διαχείριση απορριμμάτων με μηδενικό κόστος για τον πολίτη;

Αντρέα Χάντα, Αντρέι Zόστεκ, Αλεξάνδρα Λυκοκανέλου (Συνέντευξη τύπου Bioelektra Group)
Αντρέα Χάντα, Αντρέι Zόστεκ, Αλεξάνδρα Λυκοκανέλου (Συνέντευξη τύπου Bioelektra Group)
Ξενοδοχείο Palatino

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Palatino, ο εμπορικός ακόλουθος της Πολωνικής Πρεσβείας στην χώρα μας κ. Αντρέι Zόστεκ, και ο αντιπρόσωπος της ιδιωτικής Πολωνικής εταιρείας Bioelektra Group Αντρέα Χάντα. Τη συνέντευξη συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Αναστάσιου Μαρίνου, κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλου.

Η Πολωνική εταιρεία
Σύμφωνα με τoν αντιπρόσωπο της Bioelektra Group η δραστηριότητα της εταιρείας ξεκίνησε στην Πολωνία το 2006, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι πρωτοποριακή στην Ευρώπη, φιλική στο περιβάλλον και εφαρμόζεται σήμερα μόνο στην Πολωνία, όπου η εταιρεία έχει στήσει 4 εργοστάσια. Παράλληλα άλλες εταιρείες έχουν κάνει εξαγορά της τεχνολογίας δημιουργώντας τις δικές τους μονάδες επεξεργασίας.

Η μέθοδος διαχείρισης
Όπως είπε ο αντιπρόσωπος της εταιρείας η μέθοδος που εφαρμόζουν δεν απαιτεί διαλογή στην πηγή αφού στο κλειστού τύπου εργοστάσιο μέσα στο οποίο γίνεται όλη η επεξεργασία, συλλέγεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων. Τα σκουπίδια τοποθετούνται σε έναν κάδο σε ατμόσφαιρα αυξημένης πίεσης (5bar), όπου αποστειρώνονται με ατμό και ο όγκος τους συρρικνώνεται μέχρι και 60%. Ακολουθεί λεπτομερής μηχανικός διαχωρισμός των απορριμμάτων. Το 95% του συνόλου των υλικών διατίθεται προς πώληση ή χρήση, ενώ το υπόλοιπο 5% αποτελούν αδρανή υλικά που επίσης μετά από περαιτέρω επεξεργασία δύναται να χρησιμοποιηθούν σε έργα οδοποιίας. Τον μεγαλύτερο όγκο μετά την διαλογή αποτελεί η βιομάζα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό, καύσιμο ή με την προσθήκη συμπληρωματικών υλικών ως λίπασμα. Κατά συνέπεια αυτό το σύστημα διαχείρισης δεν αφήνει υπόλειμμα. Οι δε περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία του εργοστασίου είναι μηδενικές.

Η πρόταση συνεργασίας
Η Πολωνική εταιρεία είναι ευέλικτη σε κάθε μορφή συνεργασίας με το δήμο, μάλιστα προθυμοποιείται ακόμη και να καλύψει η ίδια και εξ ολοκλήρου με δικά της κεφάλαια την κατασκευή και την λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης η βιωσιμότητα του οποίου εξασφαλίζεται, όπως είπε ο εκπρόσωπος της, από την πώληση των υλικών.
Αυτό που ζητάει η ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι μια μακροχρόνια σύμβαση με τον δήμο 10-15 ετών για την διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, την παραχώρηση μιας έκτασης για την κατασκευή του εργοστασίου και την υποχρέωση από τον δήμο της αποκομιδής. Μέχρι να στηθεί το εργοστάσιο αναλαμβάνει την αποστολή των απορριμμάτων της Ζακύνθου στην Βουλγαρία.

Οι διαπιστώσεις
Στην δημόσια διοίκηση υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες και με βάση αυτές τις διαδικασίες όταν ένας πολίτης υποβάλει ένα αίτημα σε έναν δημόσιο φορέα, ο φορέας αυτός οφείλει να του απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί στον Δήμο ή τον ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της.
Όπως είπαν σε ανεπίσημο επίπεδο έχουν γίνει κάποιες επαφές με συνεργάτες του Υπουργού Δικαιοσύνης και με μέλη της δημοτικής αρχής όχι όμως με τους καθ’ ύλη αρμόδιους. Στις συναντήσεις αυτές και πάντα σε προφορικό επίπεδο η Πολωνική εταιρεία ζήτησε να της προσκομίσουν στοιχεία για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ζακύνθου, για περαιτέρω μελέτη και επεξεργασία, αλλά τα στοιχεία ουδέποτε δόθηκαν.

Σημειωτέων ότι επίσημα και λεπτομερή στοιχεία για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ζακύνθου υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα στον καθένα, στο διαδίκτυο, αφού το τοπικό σχέδιο διαχείρισης έχει αναρτηθεί εκεί προ πολλού.

Παρότι οι Πολωνοί όπως ισχυρίζονται δεν γνωρίζουν λεπτομερή στοιχεία έχουν την τόλμη και τον ηρωισμό να λένε ότι μπορούν να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων της Ζακύνθου χρηματοδοτώντας οι ίδιοι την δημιουργία και την λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης και μάλιστα με μηδενικό κόστος για το δήμο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής αυτής Πολωνικής εταιρείας, η μέθοδος διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία που εκπροσωπούν, δεν είναι απόλυτα συμβατή με το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της χώρας μας.
Είναι θετικό ότι το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που εκκρεμούσε επί χρόνια αναθεωρήθηκε και αυστηροποιήθηκε το 2015 από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνέχεια και βάση αυτού επικαιροποιήθηκαν και τα περιφερειακά σχέδια ενσωματώνοντας τα εναρμονισμένα με τον εθνικό σχεδιασμό τοπικά σχέδια διαχείρισης. Ο κάθε δήμος ή φορέας διαχείρισης υποχρεούται να ενεργεί εντός των προκαθορισμένων πλαισίων του εθνικού σχεδιασμού προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος και την Ε.Ε. και βέβαια για να μπορεί να λαμβάνει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης.
Άρα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Ζακύνθου συμφωνούσε με την ιδιωτική αυτή εταιρεία, πως η αποκεντρωμένη διοίκηση που ελέγχει την νομιμότητα θα ενέκρινε αυτή την απόφαση και πως η εταιρεία αυτή θα αποκτούσε την άδεια κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων όταν η μέθοδος που χρησιμοποιεί δεν είναι συμβατή με τον Εθνικό σχεδιασμό;

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής αυτής Πολωνικής εταιρείας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. απαιτούνται «νομοθετικές διορθώσεις» προκειμένου αυτή η μέθοδος διαχείρισης να καλυφθεί νομικά για να είναι συμβατή με τον εθνικό σχεδιασμό. Οι Πολωνοί έχουν κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή αλλά αντιμετωπίζουν το τέρας της ελληνικής δημόσιας διοίκησής που χειραγωγείται όπως είπαν από τους ανταγωνιστές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο.
Ο κ. Αντρέι Zόστεκ είπε χαρακτηριστικά: «Στην Αθήνα δεν είναι τόσο εύκολο να μπεις σε υπουργείο, πρέπει να ξέρεις κάποιον εκεί για να προχωρήσεις, αν δεν ξέρεις η πρότασή σου μπαίνει στο συρτάρι μέχρι του Αγίου Ποτέ. Δεν μπαίνουν καν στο κόπο να απαντήσουν έστω και αρνητικά». Λίγο αργότερα συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «παραθυράκια στην νομοθεσία τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε!»
Μπορεί τα όσα ειπώθηκαν να μην απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι όμως παράδοξο και τουλάχιστον εντυπωσιακό για ανθρώπους που ευελπιστούν σε μία συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και απείρως πιο περίεργο για διπλωματική γλώσσα, να λέγονται αυτά δημόσια αγγίζοντας τα όρια της προσβολής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στο ενδιαφέρον που έδειξε προσωπικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, οι συνεργάτες του και ειδικά η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου Σοφία Θελερίτη με την οποία υπάρχει όπως είπαν συχνή επικοινωνία. Οι επαφές αυτές ούτε επιβεβαιώθηκαν αλλά ούτε και διαψευστήκαν επίσημα από το γραφείο του κ. Κοντονή.
Και το ερώτημα είναι: αν ο υπουργός δικαιοσύνης και τα στελέχη του γραφείου του, έχουν πειστεί για την αξιοπιστία των συνομιλητών τους δεν οφείλουν από πατριωτικό καθήκον να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την μέθοδο αυτή;
Τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο η χρηματοδότηση προτάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και της Ζακύνθου. Το αρχικό κόστος των 147 προτάσεων που υποβλήθηκαν είναι 2,38 δισεκατομμύρια, μειώθηκε σε 1,6 δισεκατομμύρια μετά τις διορθώσεις. 887 εκατομμύρια είναι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τα στερεά απόβλητα, λείπουν δηλαδή 800 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Δεν θα αποτελούσε επιτυχία τεραστίου μεγέθους για την ελληνική κυβέρνηση η εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, η απαλλαγή της χώρας μας από τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο και η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος που τόσο έχουμε υποβαθμίσει;

Είναι αυτονόητο ότι η αξιολόγηση της όποιας μεθόδου επεξεργασίας αποβλήτων αποτελεί αντικείμενο επίπονης εργασίας πιστοποιημένης επιστημονικής ομάδας αποτελούμενης από διάφορες ειδικότητες και όχι απλά κάποιου πολιτικού παράγοντα (ακόμη και καλών προθέσεων) πάνω σε ένα αντικείμενο άγνωστο στον ίδιο.

Ο δήμος έχει συντάξει σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που είναι συμβατό με τον εθνικό σχεδιασμό, το έχουν εγκρίνει η Αιρετή και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια μαζί με τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπερασματικά για να εφαρμόσουμε την μέθοδο των Πολωνών δύο δρόμοι υπάρχουν:
1. Ο δήμος να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και να δώσει τη μάχη ενάντια στα «συμφέροντα», με αβέβαια αποτελέσματα, κινδυνεύοντας παράλληλα να χάσει την χρηματοδότηση της πρότασης που έχει ήδη υποβάλει, στηρίζοντας μια άλλη, νέα πρόταση, μιας ιδιωτικής εταιρείας, που ο ίδιος δεν διαθέτει την τεχνική επάρκεια και δεν νομιμοποιείται να αξιολογήσει.
2. Τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την πρόταση των Πολωνών και αν την αξιολογήσουν θετικά να την εντάξουν στον εθνικό σχεδιασμό. Όσο δεν το κάνουν ή έστω δεν απαντούν δίνουν τροφή στις δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων για να δημιουργούν εντυπώσεις και σύγχυση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες.

Περιμένουμε απαντήσεις…

Πηγή Video ZanteNews