Τρίτη 19 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (02:00 - 08:00)
Stigma Djs
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Μίλτος Μυλωνάς (Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ Ελλάδος)

Μίλτος Μυλωνάς (Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ Ελλάδος)

«Χρειάζεται ανασυγκρότηση όλος ο οργανισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ.
Γιατί να μην έχει η Ζάκυνθος είκοσι άτομα προσωπικό, ενώ σε άλλες περιοχές να υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό;
θα τα αλλάξουμε αυτά. Με ρουσφέτια λειτουργούσε το ΕΚΑΒ εδώ και τριάντα χρόνια. Όταν το χρέος της χώρας είναι 250 δις ευρώ και το 40% αυτών προέρχεται από τον χώρο της υγείας, αυτό κάτι λέει.

Ανθούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα γιατί υποβαθμίστηκε το ΕΚΑΒ. Από το 2003 έχουν να αγοραστούν καινούργια ασθενοφόρα. Οι κύριοι που ασχολούνται με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, δεν έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν επείγοντα περιστατικά, δεν επιτρέπεται. Λόγω μιας ανάγκης που υπάρχει, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη πράξη.

Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του ΕΚΑΒ διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε υγειονομικός χάρτης της χώρας. Από το 2011 έως το 2015 είχαν αποχωρήσει εκατοντάδες άνθρωποι από το δυναμικό του ΕΚΑΒ, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω προσωπικών ζητημάτων. Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουμε αντικαταστήσει το 70% αυτών που έφυγαν.

Στη Ζάκυνθο αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των κλειστών χειρουργείων, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να πραγματοποιεί συνεχώς διακομιδές, με ένα ασθενοφόρο μονίμως να φεύγει για Πάτρα.
Η Ζάκυνθος έχει αυξημένο πληθυσμό το καλοκαίρι και πράγματι απαιτείται ενίσχυση προσωπικού του ΕΚΑΒ, αλλά υπάρχει θέμα καταλυμάτων. Είναι ζήτημα να θέλουν να έρθουν διασώστες να βοηθήσουν και να μην υπάρχουν δωμάτια να φιλοξενηθούν. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουμε και σε άλλες περιοχές. Στη Σκιάθο σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του νησιού, προσπαθούμε να βρούμε δωμάτια για διασώστες. Στη Λέρο το ίδιο.

Έχω επικοινωνήσει με την Πρόεδρο των ξενοδόχων Λαγανά και μου είπε ότι θα φροντίσει να βρεθούν δωμάτια, τον Αύγουστο θα έρθουν δύο επιπλέον άτομα. Η Ζάκυνθος διαθέτει δύο ασθενοφόρα και σαφώς θέλει ενίσχυση. Σε πρώτη φάση θα εξασφαλίσουμε επιπλέον προσωπικό τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τα επείγοντα περιστατικά, έχουμε έναν σχεδιασμό, την δημιουργία μιας βάσης ελικοπτέρων στον Άραξο ή και κάπου αλλού, ώστε να γίνονται με ασφάλεια αεροδιακομιδές.

Σε όλη την χώρα τα επείγοντα περιστατικά είναι πολύ κρίσιμα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι διασώστες πρέπει να είναι ξεκούραστοι και χωρίς άλλα επιπλέον προβλήματα στο κεφάλι τους.»