Τρίτη 19 Ιουνίου 2018  
radio image
Now On Air (02:00 - 08:00)
Stigma Djs
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Νίκος Ξυδάκης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών)

Νίκος Ξυδάκης
Νίκος Ξυδάκης
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

«Πρέπει να είμαστε μαχητικοί και αισιόδοξοι, να βγάλουμε την ηττοπάθεια από πάνω μας, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε και ρεαλιστές. Θα περάσουν χρόνια για να ανακάμψει πλήρως η Ελληνική οικονομία.

Έχουμε θετικά στοιχεία και μια βελτίωση των δεικτών της Ελληνικής οικονομίας. Ανακάμπτουν τα Ελληνικά ομόλογα και προσπαθούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία της αγοράς. Θέλουμε να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, να μπούμε σε μια κατάσταση ψυχικής ανάτασης. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα, κυρίως ρευστότητας στις τράπεζες, με μεγάλο βραχνά να παραμένουν τα κόκκινα δάνεια.

Οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, αλλά δεν θα έχει σημασία αν δεν βελτιωθεί και η καθημερινότητα του πολίτη. Προσωπικά δίνω πρώτα έμφαση στην ψυχολογία και μετά στην τσέπη του πολίτη. Η ψυχολογία αλλάζει, αλλά πολύ δύσκολα ανακάμπτει η οικονομία.

Ήμασταν πολύ αδύναμοι το 2008 που ήρθε η κρίση στην χώρα μας και μέσα σε έναν χρόνο διαλυθήκαμε. Χάσαμε το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, εκτοξεύτηκε η ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις. Αυτά για να αλλάξουν θέλει επιμονή και σχέδιο, χρειάζεται απ όλους, απ όλα τα κόμματα ειλικρίνεια και δέσμευση.

Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν είναι οικόπεδο της Τουρκίας. Υπάρχουν κράτη με πολύ μεγάλα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν συνάψει στρατηγικές συμφωνίες, που δημιουργούν μια δίοδο ελεύθερου εμπορίου, κυρίως ενεργειακού στην περιοχή. Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί που βρίσκονται σε αυτές τις συμφωνίες και μεγάλα κράτη όπως Η.Π.Α και Γαλλία που έχουν οικονομικά συμφέροντα και σχέσεις με αυτές τις εταιρείες. Επομένως, όσο και να φωνάζει, δεν μπορεί η Τουρκία να καθορίσει το παιχνίδι, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Τουρκία.

Στις 21 Ιουλίου θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου σε σχέση με το Noor-1. Θεωρώ ότι θα βγουν συμπεράσματα, χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε η έρευνα της Δικαιοσύνης.   

Η ΑΕΠΙ έχει ένα άνοιγμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μιλάμε για εξαφανισμένα χρήματα. Υπάρχει σε εξέλιξη Εισαγγελική έρευνα για έξι κακουργήματα. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα ανακάμψει η ΑΕΠΙ.
Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί ένας νέος μη κρατικός οργανισμός, που θα εποπτεύεται από τους δημιουργούς και που ομαλά και νόμιμα θα συνεχίσει το έργο της διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων.»