Δευτέρα 21 Μαΐου 2018   Μερικώς Νεφελώδης 12°C Μερικώς Νεφελώδης
radio image
Now On Air (14:00 - 16:00)
Δημήτρης Πέττας
Mainstream
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017

Γιάννης Σταμούλης (Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας)

Γιάννης Σταμούλης
Γιάννης Σταμούλης
Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Κάθε χρόνο, πριν της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενημερώνουμε την Πολιτική ηγεσία για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι κάναμε και φέτος, χτυπήσαμε το πρώτο καμπανάκι προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, επισημαίνοντάς του την ανάγκη για την ετοιμότητα που πρέπει να υπάρχει σχετικά με τις πυρκαγιές.

Ασφαλώς και δεν θα προλάβαινε φέτος ο Υπουργός να αγοράσει αεροσκάφη καναντέρ, αυτό απαιτεί μια προετοιμασία μηνών που δεν έγινε, αλλά θα μπορούσε ο κ. Τόσκας να μην έστελνε 500 πυροσβέστες να φυλάνε αεροδρόμια, θα μπορούσε να είχε κάνει την απαραίτητη συντήρηση των οχημάτων.
Μας κρεμάνε τα μέσα που διαθέτουμε, δεν έχουμε σύγχρονο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας, έχουμε προβληματικά επίγεια οχήματα, πεπαλαιωμένο εναέριο στόλο, ακόμα και ελλείψεις σε ότι αφορά τον ατομικό εξοπλισμό του πυροσβέστη.

Τα αεροσκάφη Καναντέρ που διαθέτουμε είναι λίγα και παλιά, δεν προχωρήσαμε άμεσα σε ενοικιάσεις νέων. Έχουμε σήμερα δέκα μισθωμένα ελικόπτερα, αλλά από αυτά τα επτά τα παραλάβαμε αρχές Αυγούστου, άρα καθυστερημένα.

Η Ελλάδα έχει την ιδιομορφία ότι διαθέτει πολλά νησιά, έχει ένα ιδιόμορφο γεωγραφικό τοπίο που διαφέρει από τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες. Κατά συνέπεια, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα περισσότερων εναερίων μέσων κατάσβεσης.

Εδώ και χρόνια, λέμε ότι πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός σε ότι αφορά την πρόληψη, αλλά και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Πρέπει να δημιουργήσουμε το μοντέλο που πρέπει να διαθέτει η χώρα, ένα νέο σύγχρονο μοντέλο.

Στα όσα δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν προσληφθεί άτομα από τα παράθυρα, μη αξιόμαχα, που στερούνται εκπαίδευσης, έδωσε την απάντησή του ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο Πυροσβεστικό Σώμα, το καλύτερο της Μεσογείου. Τώρα, αν θέλει ο καθένας να μιλήσει για τις παθογένειες του Κράτους και τις προσλήψεις που από το 1930 γίνονταν σε όλο τον δημόσιο τομέα, νομίζω ότι είναι ένα θέμα που σήμερα δεν ενδιαφέρει κάποιον.

Ένα σοβαρό Κράτος, πρέπει να εξετάζει όλες τις πιθανότητες, να έχει τα πάντα στο μυαλό του, ακόμα και τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές.
Για τις φετινές πυρκαγιές μπορεί να ειπωθούν πολλές θεωρίες, όμως δεν υπάρχει σύγκριση με το 2007. Τότε είχαμε ανθρωποκτόνες πυρκαγιές, που τελικά οδήγησαν σε πολιτικές εξελίξεις την χώρα. Ήταν μια χρονιά, που την θεωρούμε σημείο μελέτης.

Στη Ζάκυνθο όντος εκδηλώνονται πολλές πυρκαγιές κάθε χρόνο, συγκεκριμένα το 2007 και αναφέρομαι για το σύνολο του έτους, είχαμε 139 πυρκαγιές, το 2008 είχαμε 111, το 2009 είχαμε 91, τα έτη 2010, 2011 και 2012 είχαμε πάνω από 100 πυρκαγιές, το 2013 είχαμε 121, το 2014 εκδηλώθηκαν 73 πυρκαγιές, το 2015 98 και το 2016 82. Φέτος έχουν εκδηλωθεί 82 πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσει μια φωτιά σε ένα δάσος που εμπεριέχει και κάποια σπίτια, δεν μπορείς εύκολα να σχεδιάσεις κάτι. Ασφαλώς και προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές και τα σπίτια.

Θα πρέπει να κληθεί ο πρώην Βουλευτής Ζακύνθου κ. Γκούσκος, να καταθέσει για τα όσα καταγγέλλει σχετικά με τις πυρκαγιές. Αν έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει για να φωτίσει αυτό το έγκλημα που διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο.
Ας μην ξεχνάμε ότι χάριν της αυτοθυσίας των πυροσβεστών δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.» 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: