Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017

Θοδωρής Γαλιατσάτος (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Θοδωρής Γαλιατσάτος
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«Μας προβλημάτισαν πάρα πολύ τα θέματα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, τόσο σε προληπτικό στάδιο, όσο και σε επιχειρησιακό εν τη γενέσει τους. Βάσει αυτών, ορίσαμε προτεραιότητες, τις οποίες και εντάξαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014-2020. Εντάξαμε δύο δράσεις ύψους 4.550.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η πρώτη δράση, αφορά την προμήθεια τριών ειδικών διασωστικών οχημάτων που θα παραχωθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των Ιονίων Νήσων, και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση σεισμού για τον απεγκλωβισμό ατόμων σε ερείπια κτιρίων. Από ένα τέτοιο ειδικό διασωστικό όχημα, θα προμηθευτούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα. Αυτή η συγκεκριμένη δράση έχει προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ.

Η δεύτερη δράση, αφορά την προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών, με υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα χωρητικότητας 500 λίτρων νερού, 4 χιλιάδων και 10 χιλιάδων λίτρων νερού. Όλα αυτά τα οχήματα θα τεθούν στην διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο προϋπολογισμός αυτής της δράσης ανέρχεται στα 3.500.000 ευρώ.

Μέσα στο 2018 θα εξελιχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί που απαιτούνται και ελπίζουμε ότι δεν θα καθυστερήσουμε, γιατί διαθέτουμε και την εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, ώστε να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα ένστασης ή άλλης εμπλοκής της διαδικασίας.

Σκοπεύουμε επίσης να προχωρήσουμε σε δύο ακόμα δράσεις, η πρώτη αφορά την ερευνητική και εργαστηριακή καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά, καθώς και την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Δεν μένουμε απαθής στο θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια. Έχουμε θέσει στα αρμόδια Υπουργεία τα θέματα της υποστελέχωσης του προσωπικού καθώς και της τακτοποίησης των πενταετούς σύμβασης εργαζομένων.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: