Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017

Παναγιώτης Νικολόπουλος (Διοικητής 6ης Υ.Π.Ε)

Παναγιώτης Νικολόπουλος
Παναγιώτης Νικολόπουλος
Διοικητής 6ης Υ.Π.Ε.

«Σε ότι αφορά την υπόθεση μη νόμιμης συνταγογράφησης επιθεμάτων, το νέο σύστημα που έχει εγκαταστήσει ο ΕΟΠΥΥ εντόπισε σε πανελλαδικό επίπεδο, σε αρκετούς γιατρούς, παραβατικές συμπεριφορές, σε δημόσια Νοσοκομεία και σε ιδιώτες ιατρούς. Τα πορίσματα έρχονται στην 6η ΥΠΕ και ακολουθείται η διαδικασία της περαιτέρω διερεύνησης και της πιθανής πειθαρχικής δίωξης.

Υπήρξαν τρεις κατηγορίες μη νόμιμων συνταγογραφήσεων. Πρώτον, η φωτογραφία ενός ασθενούς χρησιμοποιήθηκε για πολλούς άλλους ασθενείς, δεύτερον η χρήση φωτογραφιών από το διαδίκτυο και τρίτον η συνταγογράφηση επιθεμάτων για μεγάλο διάστημα σε ανθρώπους που δεν ήταν διαβητικοί.

Το κόστος αυτών των επιθεμάτων σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά ανέρχεται στα 24.000.000€.
Η έρευνα του ΕΟΠΥΥ αφορά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2015, έως τον Μάρτιο του 2016.

Μέχρι τώρα έχουμε 7 περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται. Τα πορίσματα έρχονται σταδιακά στην περιφέρεια μας. Δεν έχουμε περίπτωση από την Ζάκυνθο.
Προς το παρόν τα τρία από αυτά τα περιστατικά είναι σε εξέλιξη. Το πειθαρχικό της περιφέρειας έχει εξετάσει μία περίπτωση, ενός γιατρού από το νοσοκομείο της Λευκάδας, κρίνοντας ότι ο γιατρός μπορεί να τεθεί σε δυνητική αργία.
Καταρχήν η περιφέρεια μεταβιβάζει αυτές τις υποθέσεις στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία εκτιμούν αν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή διοικητικής πράξης αναστολής καθηκόντων για τον ένα μήνα που έχουν δικαίωμα επιβολής η αν θα προχωρήσουν σε άλλες διαδικασίες περαιτέρω έρευνας, απολογίας κ.λ.π. Αν κρίνουν το παραπέμπουν στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΥΠΕ και κοινοποιούν τις σχετικές αποφάσεις στο υπουργείο υγείας. Το υπουργείο υγείας θέτει το ερώτημα στο πειθαρχικό συμβούλιο αν θα πρέπει να τεθεί σε αργία ο παραπεμπόμενος γιατρός προκειμένου να εξεταστεί σε επίπεδο πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου η οριστική του παύση ή όχι.

Χρειάζεται σοβαρότητα και αυστηρότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, και του χρήματος των ασφαλιστικών υπηρεσιών, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις παράνομες συνταγογραφήσεις.
Να θυμίσω, ότι για το δημόσιο χρέος που έχουμε ως χώρα τα 80 δις ευρώ προέρχονται από κακοδιαχείριση και κατασπατάληση στον χώρο της Υγείας.

Υπάρχουν σε εξέλιξη προκηρύξεις για την στελέχωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου με ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Προχωράμε σταδιακά στην πιο ποιοτική λειτουργεία του δημόσιου συστήματος υγείας έχοντας του γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: