Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (00:00 - 08:00)
Stigma Djs
Stigma Hits
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017

Άννα Μεϊντάνη (Διαπιστευμένη Εμπειρογνώμων και Αξιολογήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων)

Άννα Μεϊντάνη
Άννα Μεϊντάνη
Διαπιστευμένη Εμπειρογνώμων και Αξιολογήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

«Χάθηκε το πρόγραμμα LEADER, χάθηκαν συνολικά 12 εκατομμύρια για τη Ζάκυνθο, υπολογίζοντας μαζί και τη συμμετοχή των επενδυτών. Το 60% της χρηματοδότησης του Leader θα πήγαινε σε ιδιώτες. Χάσαμε μια τεράστια ευκαιρία για το νησί.

Η «ΣΑΖ» νυν «Ιόνιο Αναπτυξιακή», είχε προβλήματα, είχε χαμηλή απορροφητικότητα και πολλά τεχνικά λάθη, αλλά εμείς ως ομάδα αναστρέψαμε αυτή την κακή εικόνα της εταιρείας. Ήταν έτοιμη η εταιρεία για πιστοποίηση, σε ότι αφορά την διαχειριστική της επάρκεια.
Στην «Ιόνιο Αναπτυξιακή», σχεδιάσαμε την τοπική στρατηγική του νησιού και προχωρήσαμε σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τους πιθανούς επενδυτές με σκοπό να διεκδικήσουμε και να διαχειριστούμε το πρόγραμμα Leader. Η «Ιόνιο Αναπτυξιακή», με το 20% που δικαιούταν από τα 8 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος LEADER θα κάλυπτε τα λειτουργικά της έξοδα και τις οφειλές της.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΣΑΖ είναι απλήρωτοι και απαιτείται απόφαση των μετόχων της εταιρείας για το πότε και αν θα πληρωθούν.

Θα μπορούσε να είχε σωθεί η εταιρεία, δίνοντας αρχικά πολύ λιγότερα χρήματα από τα 180 χιλιάδες ευρώ που χρωστούσε και ρυθμίζοντας τα υπόλοιπα. Αν η «Ιόνιο Αναπτυξιακή» είχε προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει κανονικά στην υποβολή του προγράμματος LEADER. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και τελικά αυτό κόστισε.

Τον Μάιο μας είπαν ότι δεν θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πως θα προχωρούσαν στην σύσταση μιας νέας εταιρείας και ενώ εμείς ως ομάδα, είχαμε ήδη έτοιμο φάκελο, τον Αύγουστο μας ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινούσαν από την αρχή οι διαδικασίες συμπλήρωσης νέου φακέλου, για το πρόγραμμα Leader, από το «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου».
Εκ του νόμου, το «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου» έχει περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με την «Ιόνιο Αναπτυξιακή».

Προσωπικά είχα υποβάλλει ένα διαφορετικό καταστατικό για την νέα εταιρεία «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου», το οποίο όμως στη συνέχεια άλλαξαν χωρίς να γνωρίζω τον λόγο.

Οι όροι του κάθε προγράμματος είναι προκαθορισμένοι και αυστηροί, απαιτείται δουλειά μηνών για να είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις. Είναι αδιανόητο να υποβάλλεται εσπευσμένα ένας φάκελος γιατί έτσι δεν μπορεί να είναι άρτιος ως οφείλει.

Κατ εμέ οι λόγοι της απόρριψης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, του φακέλου της Ζακύνθου που υπέβαλε το «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου» για το Leader είναι ουσιαστικοί και όχι τυπικοί.
Σύμφωνα και με την απορριπτική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ομάδα τοπικής δράσης του Δικτύου, που ήταν η αρμόδια για την υποβολή του φακέλου για το πρόγραμμα LEADER δεν συστάθηκε ποτέ. Χωρίς ομάδα έργου, ποιος θα διαχειριζόταν 8 εκατομμύρια ευρώ;
Όλη η Ζάκυνθος θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, έγινε ποτέ ανάλυση της περιοχής από την ομάδα έργου, που ποτέ δεν συστάθηκε; Δεν έγιναν ούτε διαβουλεύσεις και έτσι ουδέποτε αποτυπώθηκαν τα συμπεράσματα που οφείλαμε να έχουμε καταγράψει προκειμένου να σχεδιάσουμε τα αναγκαία έργα. Δεν δώσαμε καν τάξη μεγέθους των έργων που θέλουμε να υλοποιηθούν. Επί της ουσίας, παραδώσαμε έναν άδειο φάκελο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: