Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017

Χαράλαμπος Αθανασίου (Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης)

Χαράλαμπος Αθανασίου
Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

«Είχα προγραμματίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δεν πρόκειται για ένα κακό μέτρο, το είχαμε σχεδιάσει κυρίως για να απομακρύνουμε από την όλη διαδικασία τα κοράκια που λυμαίνονταν τους πλειστηριασμούς, εις βάρος του δανειολήπτη.

Ασφαλώς και πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αλλά πολλές φορές στο τι δηλώνει κάποιος ως πρώτη κατοικία, κρύβονται παγίδες. Με τον Νόμο Κατσέλη έγιναν και καταχρήσεις, κρύφτηκαν και πολλοί κακόπιστοι, στρατηγικά συνειδητοί κακοπληρωτές.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται οι αδύναμοι πολίτες, οι αντικειμενικά φτωχοί, αυτοί που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Παρ ότι υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300 χιλιάδων ευρώ, ακούω για περιπτώσεις πλειστηριασμών σπιτιών πρώτης κατοικίας με πολύ μικρότερη αντικειμενική αξία. Παρακολουθούμε αυτές τις περιπτώσεις και η ΝΔ θα εξετάσει αυτό το θέμα.

Από την πρώτη στιγμή είπα, ότι λόγω της εμπλοκής της Σ. Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης, δεν θα έπρεπε από ηθικής απόψεως η Ελλάδα να της πουλήσει όπλα, ούτε να διακινδυνεύσει να χάσει την διαχρονική της φιλία με την Υεμένη.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμένος ακολουθεί το ένα ψέμα μετά το άλλο. Μάλλον είναι πλαστά και τα τελευταία έγγραφα που μας προσκόμισε. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε, ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας στις διαπραγματεύσεις, ένας αμφιλεγόμενος μεσάζων είναι.

Εδώ όμως έχει προκύψει και ένα άλλο ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα. Παραβιάστηκε κατάφορα ο κανονισμός της Βουλής, όταν ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Βούτσης επικαλέστηκε ότι τα έγγραφα που προσκόμισαν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης είναι απόρρητα. Υπάρχει ειδικό δίκαιο, τα έγγραφα ανεξαρτήτως διαβάθμισης, μπορεί εφ όσον τα ζητήσει προς γνώση του ένας Βουλευτής, να τα λάβει για να τα μελετήσει.

Επίσης, από τη στιγμή που ένας Βουλευτής έχει στην κατοχή του έγγραφα, ανεξαρτήτως του τρόπου που τα έλαβε, μπορεί εφ όσον το επιθυμεί, να τα δημοσιοποιήσει. Αφού υπάρχει διάσταση απόψεων σε σχέση με την δημοσιοποίηση ή όχι των εγγράφων, όφειλε ο πρόεδρος της βουλής να ζητήσει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η όλη αυτή υπόθεση μυρίζει πολύ άσχημα, γι αυτό και ζητήσαμε να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η Λέσβος που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα από τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν στο νησί. Σήμερα η Λέσβος φιλοξενεί 9.500 μετανάστες. Η Μόρια ενώ αντέχει 2.500 ανθρώπους φιλοξενεί πάνω από 7.500. Είναι απελπιστική η κατάσταση γι αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει λύση, διότι δεν υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αναλογική και ισόνομη κατανομή.

Από την άλλη έχει βαρύτατες ευθύνες η Κυβέρνηση, που καθιέρωσε το δόγμα των ανοιχτών συνόρων, ενώ δεν έχει σχέδιο. Κοιμάται η Κυβέρνηση, σου λέει χάσαμε που χάσαμε πολιτικά αυτά τα νησιά, μην χάσουμε και άλλα, μην μεταφέρουμε μετανάστες και αλλού. Συν της άλλης έχουμε και αύξηση της εγκληματικότητας, φοβάμαι μην θρηνήσουμε θύματα.

Που είναι το κοινωνικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης; Έρχεται και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που  αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, αλλά το ερώτημα είναι γιατί το δέχτηκαν; Όταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης, είχαν θέσει τότε οι δανειστές και πάλι αυτό το θέμα, ζήτησα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τους είπα να μην κάνουμε αποδεκτό αυτό το αίτημα, όπως και έγινε.
Η σημερινή Κυβέρνηση τα δέχεται όλα. Προσπαθούμε τώρα να πετύχουμε να δοθεί μια αναστολή ενός έτους αυτής της απόφασης.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: