Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017

Δημήτρης Κουρής (Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.)

Δημήτρης Κουρής
Δημήτρης Κουρής
Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

«Ένα συνέδριο θεωρείται πετυχημένο, αν έχει έναν Δημοκρατικό προγραμματισμό και μια κοινωνική διαβούλευση. Την παραμονή του συνεδρίου της Περιφέρειας για την ανάπτυξη, κατατέθηκαν προτάσεις από τοπικούς φορείς και την επομένη ακούσαμε εξαγγελίες, άρα δεν υπήρχε η απαιτούμενη κοινωνική διαβούλευση.
Περισσότερο για μεγαλοστομίες και ευχολόγια ακούσαμε και όχι για συνέδριο.

Καλώς γίνονται συνέδρια για την ανάπτυξη, αλλά η Κυβέρνηση καθυστέρησε 2 χρόνια. Η ανάπτυξη μετριέται στη κοινωνία, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει τα αυτονόητα, πρώτα μιλάμε για την κοινωνική ανάπτυξη και μετά για οικονομικά μεγέθη και αριθμούς.
Από τον Οκτώβριο του 2015 είχα αρθρογραφήσει και είχα αναφερθεί στην ανάγκη εθνικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής και οικονομικής.

Από το 2010 δανειστήκαμε συνολικά 380 δις ευρώ για την περίφημη ανάπτυξη, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου το Ιούλιο του 2017. Τίποτα απ όλα αυτά δεν πετύχαμε. Μειώθηκε κατά ¼ το ΑΕΠ, οι τράπεζες παρότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές, αδυνατούν σήμερα να στηρίξουν την αγορά, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση δεν ήρθε ποτέ. Κατά συνέπεια, για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Η ανάπτυξη χρειάζεται και επενδύσεις, πως θα έρθουν επενδύσεις σε μια χώρα που είναι στο νούμερο 80 της διεθνούς ανταγωνιστικότητας;

Αντί αυτού, η χώρα μας βρίσκεται παγκοσμίως στην 6η θέση της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων, οι οποίοι όμως δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό για να δουλέψουν. Αυτή η νέα γενιά επιστημόνων χάνεται μέρα με τη μέρα.

Δεν αναβαθμίζεται η εκπαίδευση στη Ζάκυνθο με τη συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ζακύνθου. Ουδέποτε στη σχετική βιβλιογραφία, δεν έχει αναβαθμιστεί ένα Πανεπιστήμιο που συγχωνεύθηκε με ένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αντιθέτως καταργούνται τμήματα.

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Θ. Δεν βλέπω καμιά Κυβερνητική αντίδραση σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία. Απορώ και ανησυχώ.

Ας μην γελιόμαστε, τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει η δανειακή σύμβαση, όχι οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και η διεθνής επιτροπεία.

Ο κόσμος κουράστηκε με το θέμα των απορριμμάτων. Ακούγονται πολλά, για λάθη, παραλείψεις, προχειρότητα, αόρατα εμπόδια και αόρατοι εχθροί. Σαν σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχα γράψει ότι χρειάζεται ένα αναλυτικό σχέδιο βήμα προς βήμα, μέρα με τη μέρα, για τα απορρίμματα, μέχρι την οριστική διαχείριση.
Δεν βλέπω κάποια ορατή λύση στον ορίζοντα, μόνο από κάποιο «ατύχημα» θα τελειώσει θετικά αυτή η υπόθεση. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: