Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Μιχάλης Γιαννάκος (Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ)

Μιχάλης Γιαννάκος
Μιχάλης Γιαννάκος
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

«Η επιτροπή Πέτρου αναφέρει στο πόρισμά της ότι το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΥ και η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου παρεμπόδισαν συστηματικά το έργο της. 

Αν ήθελαν να μάθουμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου και των επιπλοκών θα έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν την επιτροπή και να διευκολύνουν το έργο της.

Τα χειρουργεία της Ζακύνθου έκλεισαν και έμειναν κλειστά με απόφαση της διοίκησης και όχι των εργαζομένων όπως κάποιοι λένε, και αυτό συνέβη την στιγμή που εκδηλώθηκαν επιπλοκές σε πέντε ασθενείς και χάθηκε μία νέα γυναίκα.

Το πόρισμα παραδόθηκε από την επιτροπή Πέτρου στο υπουργείο υγείας στις 12 Οκτωβρίου. Αμέσως ο υπουργός υγείας το έστειλε στην διοίκηση του νοσοκομείου για να πράξει τα δέοντα. Ποιες είναι οι ενέργειες της διοίκησης δύο μήνες τώρα; Αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα. Όπου επισημαίνει το πόρισμα ότι υπήρξαν δυσχέρειες στην λειτουργία της επιτροπής θα πρέπει τουλάχιστον τώρα η διοίκηση, έστω και εκ των υστέρων, να βοηθήσει προκειμένου να ελεγχθούν όλα αυτά που ζητάει η επιτροπή, μήπως τυχόν ανακαλυφθεί από τι πέθανε μία γυναίκα. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται να συζητήσει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα για να λειτουργούν με ασφάλεια τα χειρουργεία.
Εδώ έκλεισε ένα σπίτι δεν θα πρέπει η διοίκηση να δώσει απαντήσεις;

Αυτό που φαίνεται καθαρά από το πόρισμα είναι μία μεγάλη προσπάθεια των μελών της επιτροπής να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και μία συστηματική παρεμπόδιση από το υπουργείο υγείας, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την διοίκηση του νοσοκομείου.
Μέσα σε όλα αυτά έχουμε την προσπάθεια από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, τον τοπικό βουλευτή και υπουργό δικαιοσύνης τον κ. Κοντονή να στοχοποιεί δημόσια, μερίδα εργαζόμενων, την ΠΟΕΔΗΝ και το σωματείο των εργαζόμενων του νοσοκομείου λέγοντας ότι έχουν ευθύνες για τα περιστατικά που συνέβησαν. Για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες προσπάθησαν να μας διώξουν και ποινικά και υπηρεσιακά.

Η επιστημονική επιτροπή «Πέτρου» απαρτιζόταν από τον επίκουρο καθηγητή αναισθησιολογίας κ. Πέτρου και από λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μικροβιολόγο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και δύο βιοτεχνολόγους του ΓΝΑ.

Η επιτροπή κατά επανάληψη αναφέρει της δυσχέρειες που συνάντησε για να ελέγξει τα περιστατικά και να διαπιστώσει που υπάρχουν οι ευθύνες.

Το πόρισμα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Όλοι οι Ζακυνθινοί πρέπει να μάθουν γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα γεγονότα. Δεν μπορεί να επικρέμανται κατηγορίες εναντίον όλων και να μην ξέρουμε τελικά τι είπε η επιτροπή την οποία σύστησε ο ίδιος ο υπουργός υγείας.

Το πόρισμα της επιτροπής «Πέτρου» αναφέρει ότι:
- Ζητήθηκε από την επιτροπή να γίνει πείραμα προσομοίωσης στα αναισθησιολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στα εν λόγω πέντε χειρουργεία. Η διοίκηση, το υπουργείο υγείας και η 6η ΥΠΕ δεν δέχτηκε το αίτημα της επιτροπής. Η επιτροπή πιστεύει ότι μέσα από αυτή την προσομοίωση θα μπορούσε να διαπιστώσει εάν υπήρχε τοξικότητα στην περιοχή των αερίων. Αυτά τα μηχανήματα σήμερα προσπαθούν να τα απομακρύνουν από το νοσοκομείο προς άλλα νοσοκομεία. Γιατί δεν κάνουν τον έλεγχο και αν αυτά είναι εντάξει να δοθούν προς χρήση στο νοσοκομείο το οποίο σήμερα εξυπηρετείται με παλιά μηχανήματα τα οποία παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και τα επισκευάζουν.

- Η επιτροπή επιβεβαιώνει και το λέει με σαφήνεια ότι τα περιστατικά ήταν πέντε και όχι ένα που έλεγε η διοίκηση.

- Η επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχει ορός της θανούσης, που πάρθηκε πριν ακόμη πεθάνει, όταν ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, στα ψυγεία του νοσοκομείου του Ρίου. Η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο αλλά δεν θα πρέπει κάποιος να ζητήσει το έλεγχο; Δεν γνωρίζω αν θα δείξει κάτι αλλά εδώ έχουμε θάνατο δεν θα πρέπει να ελεγχθεί;

- H επιτροπή λέει ότι ζήτησε να έχει πρόσβαση στους φακέλους των ασθενών που υπέστησαν τις επιπλοκές, ζήτησε και τον ιατρικό έλεγχο των ασθενών αλλά το υπουργείο υγείας το αρνήθηκε.

- Η επιτροπή ζήτησε να αφαιρεθούν οι εξατμιστήρες των χειρουργείων για να ελεγχθούν για καλλιέργεια και επειδή το κόστος ήταν 1900€, για τον καθένα, η διοίκηση του νοσοκομείου το αρνήθηκε γιατί όπως είπε πρέπει να το εγκρίνει το υπουργείο. Είναι δυνατόν;

- Η επιτροπή ζήτησε να ελεγχθούν τα δίκτυα για μικρόβια, το αρνήθηκε η διοίκηση.

- Η επιτροπή λέει ότι δεν της δόθηκαν ποτέ πιστοποιητικά ελέγχου του εξοπλισμού του νοσοκομείου. Έλεγχος έγινε από τεχνικό του νοσοκομείου. Μα είναι δυνατό ο τεχνικός του νοσοκομείου να μπορεί να μα πει με βεβαιότητα ότι είναι σωστός ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου;

- Η επιτροπή λέει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο θάνατος και οι επιπλοκές να συνδέονται με νοσοκομειακή λοίμωξη.

- Η επιτροπή λέει ότι η αναισθησιολογική πρακτική που εφάρμοζαν στο νοσοκομείο ιατροί και νοσηλευτές ακολουθούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και την διεθνή πρακτική. Ως εκ τούτου δεν αφήνει καμία περίπτωση να ευθύνεται κάποιος εργαζόμενος.

Ο υπουργός δικαιοσύνης και η διοίκηση προσπαθούν στοχοποιήσουν και να διώξουν ποινικά τους εργαζόμενους, και να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση. Και όλα αυτά όταν έχουμε την επιτροπή Πέτρου που λέει ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν ευθύνονται και ότι το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου παρεμπόδισαν το έργο της. Αν ήθελαν να μάθουμε τα πραγματικά αίτια θα έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν την επιτροπή και να διευκολύνουν το έργο της.

Το κυνήγι μαγισσών εναντίων των εργαζόμενων βολεύει πολιτικά για να στοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους που είναι και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Αν αποδεικνύονταν ότι ευθύνεται το νοσοκομείο για αυτά που συνέβησαν το πολιτικό κόστος και για τον ίδιο τον υπουργό δικαιοσύνης και για την κυβέρνηση θα ήταν μεγάλο.

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου θέλει να επικρέμεται μία αμφισβήτηση για το τι φταίει για να μπορούν να λένε τα δικά τους χωρίς να μπορούν να προσδιοριστούν ευθύνες. Ο ίδιος ο κ Πέτρου λέει ότι παρεμποδίστηκε το έργο του από το υπουργείο την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Μήπως τελικά αφήνουν σκόπιμα να περνά ο χρόνος για να μην ανακαλύψουμε ποτέ την αιτία;

Εμείς δεν θα το αφήσουμε το θέμα. Συντάσσουμε επιστολή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα οποία προτρέπουμε να ζητήσουν το πόρισμα από την κυβέρνηση και να την ελέγξουν κοινοβουλευτικά. Δεν είναι δυνατόν εμείς να τρέχουμε στους εισαγγελείς για να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Χωρίς να αφήνω αιχμές προς τον άνθρωπο που έκανε την ΕΔΕ στο νοσοκομείο Ζακύνθου, τον οποίο και δεν γνωρίζω, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις ΕΔΕ που γίνονται κατ’ εντολή του υπουργού, γιατί έχουμε παραδείγματα σε προηγούμενα νοσοκομεία που η ΕΔΕ οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα τα οποία δεν ήταν ασφαλή.

Απαντήσεις θα δοθούν στα δικαστήρια τα οποία μπορεί να αθωώσουν κατηγορούμενους, αλλά δεν θα μας πουν από τη πέθανε η γυναίκα.

Το πόρισμα της επιτροπής «Πέτρου» περιήλθε στα χέρια μας χωρίς να γνωρίζουμε τον αποστολέα.

Δεν φοβόμαστε και το έχουμε αποδείξει.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: