Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018  
radio image
Now On Air (12:00 - 14:00)
Άγγελος Πυριόχος
Talk Show
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018

Διονύσης Γεωργάνος (Πρόεδρος ένωσης συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ζακύνθου)

Διονύσης Γεωργάνος
Διονύσης Γεωργάνος
Πρόεδρος ένωσης συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ζακύνθου

«Από το 2015 είχαμε προβλέψει την καταιγίδα που θα ερχόταν με την συρρίκνωση των κονδυλίων για την Παιδεία. Το 2015 το αρμόδιο Υπουργείο έδινε 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ σήμερα δίνει 300 χιλιάδες.

Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την συντήρηση των σχολικών κτηρίων, σχεδόν όλα έχουν πρόβλημα, πολλά εξ αυτών πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, οι στέγες στάζουν, ενώ το ΕΠΑΛ στον Αγγερικό είναι σε μια απερίγραπτη κατάσταση. Κατ εμέ αυτό το σχολείο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί.

Οι πιστώσεις από το Υπουργείο, έρχονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή, των οποίων Πρόεδρος είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κόκλας. Με οδηγό την καταγραφή των αναγκών κάθε σχολείου, διανέμονται και τα κονδύλια.

Έχουμε μια καλή συνεργασία με τη Δημοτική αρχή και θεωρώ ότι θα τα πάμε καλά. Τα προηγούμενα χρόνια οι σχολικές επιτροπές δεν επιχορηγούνταν ούτε ένα ευρώ, αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε συγκρουστεί με την Δημοτική αρχή. Δεν μας ήθελε, δεν ήθελε την παρουσία μας και τις απόψεις μας για τα σχολεία, την εκπαίδευση και τα κονδύλια που την αφορούν. Με την τωρινή Δημοτική αρχή αποκαταστήσαμε τις σχέσεις μας, αφού φέτος για πρώτη φορά δίνονται 50 χιλιάδες ευρώ για τις σχολικές επιτροπές. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για όποια άμεση ανάγκη χρειαστεί το οποιοδήποτε σχολικό κτήριο. Αποτελεί βέβαια ερώτημα είναι αν ο Δήμος αποδίδει τα ποσά από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει και τα οποία αφορούν τα σχολικά συγκροτήματα.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε 3 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για το σχολείο στη Δερματούσα, μια υπόθεση που εκκρεμεί από το 2006.

Παρ ότι τα χρήματα που έρχονται από το αρμόδιο Υπουργείο είναι πλέον ελάχιστα, ευτυχώς στη Ζάκυνθο δεν έχουμε πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία.

Με τα βιβλία δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, τα δύο τελευταία χρόνια έρχονται στην ώρα τους. Διεκδικούμε να μην χάνονται ώρες διδασκαλίας, αυτή τη στιγμή πάντως νομίζω ότι δεν υπάρχει έλλειψη σε εκπαιδευτικούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, το οποίο χειρίζονται οι Διευθυντές των σχολείων. Αυτοί μας ενημερώνουν και εμείς βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Δεν συμφωνώ με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, να απαγορεύσει τις εκδρομές στο εξωτερικό. Δεν μπορείς να αποκλείεις κάποιον να πηγαίνει κάπου, εφόσον έχει τη δυνατότητα. Θεωρώ ότι ήταν μια άστοχη απόφαση.

Ζητώ μεγαλύτερη ενεργοποίηση των γονέων. Να συμμετέχουν στους συλλόγους, να γίνουν μέλη τους και να μετέχουν στις ενημερώσεις και στις αποφάσεις. Όσο πιο πολλά μέλη διαθέτει ένας σύλλογος, τόσο πιο ισχυρός και διεκδικητικός γίνεται.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: