Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018  
radio image
Now On Air (14:00 - 16:00)
Δημήτρης Πέττας
Mainstream
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Πάνος Λιβέρης (Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου)

Πάνος Λιβέρης
Πάνος Λιβέρης
Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου

«Απαιτείται καλή πληροφόρηση όλων των συμπατριωτών μας για τους δασικούς χάρτες. Είναι η πρώτη προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να οριοθετήσει τις δασικές εκτάσεις, να δημιουργήσει δασολόγιο. 

Έχουν ήδη χαρτογραφηθεί οι νότιες περιοχές της Ζακύνθου και έχουμε αποτελέσματα. Στον Παντοκράτορα έχουμε λίγες δασικές εκτάσεις, στο Καλαμάκι ελάχιστες, αλλά σε Αργάσι και Βασιλικό υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που είναι δασικό. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους ιδιοκτήτες.

Στις ορεινές περιοχές της Ζακύνθου, έχουμε μεγάλες εκτάσεις που κατά το παρελθόν καλλιεργούντο, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν και μετατράπηκαν σε εκτάσεις με άγρια βλάστηση. Αυτές χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις.
Το σύστημα των ενστάσεων είναι ανοιχτό. Ο κάθε ιδιώτης που θέλει να κάνει ένσταση, οφείλει να προσκομίσει στην δασική υπηρεσία ένα σύγχρονο τοπογραφικό με συντεταγμένες καθώς και όποια άλλα έγγραφα διαθέτει, ώστε να αποδείξει ότι είναι κάτοχος μιας ακίνητης περιουσίας την οποία στο παρελθόν κάποιοι καλλιεργούσαν. Είναι αλήθεια ότι κάποιος μπλέκει σε μια μεγάλη περιπέτεια και μάλιστα με οικονομικό κόστος, για να αποδείξει ότι μια έκταση που του ανήκει κακώς έχει χαρακτηριστεί δασική. Δυσχεραίνει τη διαδικασία το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της σεισμοπυρκαγιάς του 1953 έχασαν τους τίτλους ιδιοκτησίας που είχαν.

Επίσης, έχουμε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις πάνω σε οικισμούς. Η μελετητήρια εταιρία ζήτησε από τους ΟΤΑ να δώσουν σε ψηφιακή μορφή τα όρια των οικισμών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, επειδή οι ΟΤΑ δεν διέθεταν επαρκή στοιχεία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι μελετητές να χαρακτηρίσουν δασικές όποιες εκτάσεις έβρισκαν. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν θολά σημεία και ασυμφωνίες.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Ζάκυνθο είναι χρονοβόρα, ενώ θα απαιτηθούν χρόνια για να ξεκαθαρίσουν οι όποιες ενστάσεις υποβληθούν.

Θα έχουμε πάντα μπροστά μας το πρόβλημα, ότι σε όλα τα Επτάνησα έτσι και στο νησί μας τα δασικά ακίνητα είναι ιδιωτικά. Δάση Ιδιωτικά ή δημοτικά και όχι δημόσια όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το κτηματολόγιο υπάρχουν καταχωρημένα ακίνητα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις κτηματογραφημένες περιοχές από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά είναι ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος, θα περάσουν στο Ελληνικό δημόσιο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: