Κυριακή 16 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018

Φώτης Προβής (Πρόεδρος ΕΛΜΕΖ Ζακύνθου)

Φώτης Προβής (Πρόεδρος ΕΛΜΕΖ Ζακύνθου)

«Αποτελεί όνειδος για τη Ζάκυνθο αυτό που συμβαίνει. Ένα νησί με αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, με χιλιάδες διαθέσιμες κλίνες, να μην μπορεί να βοηθήσει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που διορίζονται στο τόπο μας. Οξύτατο το πρόβλημα στη Ζάκυνθο με την Airbnb. Οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αυτό. Πρέπει να επιδοτηθεί η κατοικία και η σίτισή τους, άλλωστε αυτό συμβαίνει και σε πολλά άλλα νησιά.
Στις Βολίμες έχουν διατεθεί 3 με 4 οικίες για τους εκπαιδευτικούς που θα δεχτούν να πάνε να εργαστούν στα ορεινά.

Έχω ενημερωθεί ότι θα γίνει πρόσληψη επτά αναπληρωτών καθηγητών για τη Ζάκυνθο, εκ των οποίων κάποιοι θα πάνε στο σχολείο των Βολιμών, αλλά δεν ξέρουμε αν τελικά θα δεχτούν την πρόσληψή τους.
Κάθε χρόνο η Ζάκυνθος, για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, χρειάζεται 75 αναπληρωτές καθηγητές και αυτή η άθλια ιστορία με τους αναπληρωτές συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία. Δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που θα έλυνε οριστικά το ζήτημα. Το κράτος γνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν οι καθηγητές τους εκμεταλλεύεται με το σύστημα των προσλήψεων αναπληρωτών με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί και χιλιάδες κενά σε όλη την επικράτεια, ποιοι ωφελούνται από αυτό το καθεστώς;

Η αμοιβή ενός αναπληρωτή ξεκινά από τα 850 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα χίλια ευρώ, αλλά αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και ενδεχόμενα οικογενειακά προβλήματα. Έχουμε περίπτωση αναπληρωτή που ο ίδιος εργαζόταν στη Ζάκυνθο και η σύζυγός του στο Αιγαίο.
Αν προσληφθεί τον Δεκέμβρη ένας αναπληρωτής, χάνει και το επίδομα ΟΑΕΔ που έχει ανάγκη. Κάθε χρόνο ο συμβασιούχος μοριοδοτείται ανάλογα με τα χρόνια που έχει εργαστεί ως αναπληρωτής και προσλαμβάνεται κάπου, δεν γνωρίζει που θα δουλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι όμηροι αυτοί οι άνθρωποι, κάθε χρονιά μεταφέρονται από το ένα μέρος της Ελλάδος στο άλλο.»  


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: