Κυριακή 16 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Γιάννης Κοπανάς (Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Γιάννης Κοπανάς
Γιάννης Κοπανάς
Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Μετασεισμούς εξακολουθούμε και έχουμε, τελειώνει μια σεισμική δραστηριότητα και ετοιμάζεται μια καινούργια. Ο μεγάλος σεισμός της 26ης Οκτωβρίου προήλθε από ένα ρήγμα, αλλά έχουμε άλλα έξι ρήγματα που περιβάλλουν την Ζάκυνθο.

Επί 35 έτη, εγώ και ο κ. Αντωνόπουλος, έχουμε γράψει δεκάδες εργασίες για τους σεισμούς, που έχουν δημοσιευτεί σε εκατοντάδες επιστημονικά έντυπα και τις έχουν διαβάσει χιλιάδες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Έχουμε προσφέρει και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.

Τον προηγούμενο χρόνο χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός σεισμικού κέντρου στη Ζάκυνθο. Εμείς είχαμε εγγράφως παρουσιάσει πρόταση για αυτό το σεισμικό κέντρο. Δυστυχώς δεν περπάτησε λόγω κάποιων ανθρώπων και φυσικά ευθύνη φέρει και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ζητούμενο είναι η πρόβλεψη του σεισμού και για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία του σεισμικού φαινομένου, όχι μόνο να καταγράφουμε ένα μέγεθος. Όπως επετεύχθη η πρόβλεψη του καιρού αφού πρώτα παρακολουθήσαμε, μελετήσαμε και επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα των καιρικών συνθηκών, έτσι θα μπορέσουμε στο μέλλον να προβλέψουμε και το σεισμό, είναι κάτι το εφικτό.

Μετά από μια τόσο μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, είναι εύλογο να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία όμως θα απαντηθούν στην εκδήλωση που θα κάνουμε στη Λέσχη Ο Ζάκυνθος, παρουσία και του κ. Τσελέντη.

Ήμουν οκτώ χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος επί Δημαρχίας Γιάννη Αγαλιανού και τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση επί Δημαρχίας Άκη Τσαγκαρόπουλου. Παρατήρησα ότι οι δομές που επί δικής μας Δημοτικής αρχής είχαν φτιαχτεί, ή είχαν μπει στη διαδικασία να φτιαχτούν, τελικά στα επόμενα χρόνια γκρεμίστηκαν. Απογοητεύτηκα με όλα αυτά.

Για να γίνει καλύτερη η Ζάκυνθος, θα πρέπει ο κόσμος να έχει υπομονή και να μπαίνουν στόχοι που δεν θα πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει η Δημοτική αρχή. Πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι κάποιος να γίνει Δήμαρχος, αλλά να γίνονται έργα για το καλό της Ζακύνθου.

Βλέπω ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά. Έχουμε εκλογές μπροστά μας, μου έχουν γίνει προτάσεις για να εμπλακώ στα κοινά, δεν έχω αποφασίσει και δεν έχω απαντήσει. Αν κάποιος ασχοληθεί πρέπει πραγματικά να μπορεί να προσφέρει. Πάντα ενεργούσα για το καλό της Ζακύνθου, ακόμα και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο η ιδιωτική πρωτοβουλία πάει μπροστά και η δημόσια πάει πίσω, έτσι δεν θα δει προκοπή το νησί.»