Κυριακή 16 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

Αντώνης Νικολουδάκης (Μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ζακύνθου, ξενοδόχος

Αντώνης Νικολουδάκης
Αντώνης Νικολουδάκης
Μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ζακύνθου, ξενοδόχος

«Συνεχίζω να εκτιμώ απεριόριστα τον Δήμαρχο κ. Κολοκοτσά, αλλά όλοι κρινόμαστε από το έργο που κάνουμε και σε ότι αφορά τον τουρισμό, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν, μείναμε στα λόγια.

Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία για τον τουρισμό για την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σχεδιάζουμε από τώρα για το μέλλον, ώστε να συνεχιστεί αυτή η άνοδος.

Τα προβλήματα με τις υποδομές του νησιού υπάρχουν και όσο αυξάνονται οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, τόσο επιβαρύνονται περισσότερο οι υποδομές μας. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο τα κέρδη από τον τουρισμό θα διοχετεύονται στη τοπική κοινωνία, και αναφέρομαι σε βελτίωση των υποδομών. Ο τουρισμός έχει πολλαπλά οφέλη, παράγεται εργασία και απασχόληση σε παράλληλους κλάδους οι οποίοι ενισχύονται από τον τουρισμό. Μέλημά μας πρέπει να είναι να διατηρούμε το περιβάλλον σε υψηλό επίπεδο, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αύξηση του τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια με την Επιτροπή Τουρισμού δουλέψαμε πολύ σκληρά, φέραμε τουριστικούς δημοσιογράφους και bloggers οι οποίοι χωρίς ιδιαίτερο κόστος προέβαλαν διεθνώς την Ζάκυνθο. Κατορθώσαμε να σχεδιάσουμε και να εγκρίνουμε ένα σημαντικό marketing plan, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ΕΟΤ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε, αφού δεν εφαρμόστηκε μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου και έτσι ουσιαστικά ακυρώθηκε. Αυτό το marketing plan είχε έναν 4ετη σχεδιασμό που απαιτούσε 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για να υλοποιηθεί, χρήματα που όμως δεν υπήρχαν. Ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, μου είπε ότι ο δήμος δεν διαθέτει αυτό το κονδύλι και με παρέπεμψε στον Δήμαρχο. Δεν τηρήθηκε ο προϋπολογισμός για τον τουρισμό παρότι υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να τηρούν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μιλάμε για ένα νησί που ζει από τον τουρισμό. Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη. Σήμερα σε έναν ολόκληρο Δήμο με πολλούς εργαζόμενους και πολλές διευθύνσεις, δεν υπάρχει διεύθυνση τουρισμού, μόνο μία υπάλληλος του Δήμου ασχολείται με τον τουρισμό.

Συνέχεια συζητείται στη Ζάκυνθο, ότι οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να έχουν μια πιο ισχυρή παρουσία στα πολιτικά δρόμενα, όμως θα έπρεπε πρώτα να λύσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα. Είμαστε κατακερματισμένοι, έχουμε πολλούς κατά τόπους συλλόγους που στην ουσία δεν εξυπηρετούν σε κάτι, είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα που σήμερα δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να έχουμε έναν ενιαίο σύλλογο ξενοδόχων που θα εκπροσωπούσε όλον τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ζακύνθου.

Είναι σε εξέλιξη το έργο της αναβάθμισης του δικτύου αποχέτευσης Πλάνου, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά και υλοποιείται με ίδια κεφάλαια των επιχειρηματιών της περιοχής. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν το έργο του δικτύου αποχέτευσης Πλάνου θα έχει ολοκληρωθεί.
Ο ιδιώτης πολίτης αλλά και ο επιχειρηματίας πληρώνουν φόρους στο κράτος, δυστυχώς αυτά τα χρήματα δεν επιστρέφονται με τη μορφή έργων και αναβάθμισης υποδομών. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα.

Υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός σε ότι αφορά τις κρατήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο. Λόγω του Brexit υπάρχει μια ανησυχία για το πως θα αντιδράσει η Βρετανική αγορά που είναι και η μεγαλύτερη τουριστικά για το νησί, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Η Τουρκία ανακάμπτει τουριστικά, αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας, είναι το τι κάνουμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι το 2019 θα πάνε καλύτερα τα πράγματα στον τουρισμό, αλλά δεν ξέρω σε τι ποσοστό.

Ως Επιτροπή Τουρισμού έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το Ναυάγιο, προτείναμε στον Δήμο να συσταθούν ομάδες που θα ασχοληθούν με την περιοχή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Απαιτείται κάποιος συντονισμός των υπηρεσιών και κάποια κεφάλαια που σίγουρα θα βρεθούν, όταν θα υπάρξει μια ώριμη και ολοκληρωμένη μελέτη.

Η συνύπαρξη του τουριστικού προϊόντος με την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο φοβάμαι ότι είναι πολύ επικίνδυνη. Τα όποια οφέλη θα υπάρξουν από τις εξορύξεις είναι ελάχιστα, μιλάμε για το 5% και μάλιστα επί των κερδών, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν είναι μερικές δεκάδες όταν στον τουρισμό είναι μερικές χιλιάδες. Επίσης υπάρχει προβληματισμός στα θέματα ασφάλειας, διότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα μιας διαρροής, ενός ατυχήματος, και αυτός ο κίνδυνος δεν προέρχεται αποκλειστικά από τις πλατφόρμες, αλλά και από τα δεξαμενόπλοια τα οποία θα προσεγγίζουν την περιοχή μας. Σε περίπτωση ατυχήματος θα μιλάμε για τη καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής για πολλά χρόνια, θα μιλάμε για ένα συντριπτικό χτύπημα του τουρισμού που αμφιβάλλω αν θα ανακάμψει ποτέ.
Όσο αφήνουμε να διαχέεται το αίσθημα ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι το τετελεσμένο, τόσο δίνουμε τροφή στα σχέδια των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών. Πρέπει να αντιταχθούμε όλοι μαζί, να φωνάξουμε ότι ως τοπική κοινωνία δεν επιθυμούμε αυτή την εξέλιξη, ότι πρέπει να ακούνε οι κυβερνώντες την τοπική κοινωνία και πρέπει να φωνάξουμε χωρίς πολιτικό πρόσημο.»