Κυριακή 16 Ιουνίου 2019  
radio image
Now On Air (13:00 - 20:00)
Stigma DJs
Mainstream
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου)

Λευτέρης Νιοτόπουλος
Λευτέρης Νιοτόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

«Όπου υπάρχει καλή συνεργασία, όπου είμαστε ενωμένοι, βγαίνει αποτέλεσμα, όπως συνέβη και με τους πρόσφατους σεισμούς και αυτό αποτελεί μια υποχρέωσή μας στον Ζακυνθινό λαό που μας ανέδειξε, το χρωστάμε στη κοινωνία. Οι σεισμοί ήταν μια ευκαιρία για να φτιάξουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε τη δυνατότητα. Βέβαια όλοι μας κρινόμαστε για τα έργα που υλοποιούμε και όχι για αυτά που εξαγγέλλουμε.

Τα Στροφάδια αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας και δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε. Θα αποκατασταθεί το Καστρομονάστηρο και θα γίνουν έργα στο λιμάνι των Στροφάδων, με ένα κονδύλι 11.300.000 ευρώ, ποσό που έχουμε ήδη εξασφαλίσει. Έχουν έρθει τα απαραίτητα έγγραφα από το Υπουργείο Πολιτισμού και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου, ώστε τα Στροφάδια να αποτελέσουν και μεταξύ άλλων και έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό. 

Εξασφαλίσαμε ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις στην περιοχή του Κόκκινου Βράχου, όπου έχουμε κατά καιρούς κατολισθήσεις βράχων, ενώ θα προστατευτεί και η πάνω πλευρά του Κόκκινου Βράχου. Υπάρχει μια μελέτη από τον κ. Λέκκα η οποία και θα επανεκτιμηθεί.

Επίσης θα επισκευαστεί το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου με ένα ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ. Εκεί θα μεταφερθούν κάποιες αποθήκες, κάποιες υπηρεσίες, ενώ επιθυμία μας είναι εκεί να στεγαστεί και ένα συνεδριακό κέντρο.

Για τα σχολεία είναι υπεύθυνος ο Δήμος Ζακύνθου, εμείς έχουμε τη διάθεση να συνδράμουμε αρκεί να μας κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια προβλήματα των σχολικών μονάδων και τώρα είναι η ευκαιρία για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων.

Δεν ισχύει αυτό που κάποιοι λένε, ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την Περιφέρεια λόγω ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Δήμο Ζακύνθου. Η κυβέρνηση στηρίζει με χρήματα όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ανεξαρτήτως κομμάτων.

Η Ζάκυνθος άντεξε τους πρόσφατους σεισμούς, με τις συγκεκριμένες συνθήκες που είχαμε. Εγώ δεν είμαι επιστήμονας για να πω τι θα γινόταν, αν ο σεισμός είχε μεγαλύτερη επιτάχυνση ή όχι. Δεν αμφισβήτησα ποτέ τον επιστήμονα κ. Τσελέντη, αλλά ζητήματα υπάρχουν. Όταν άλλα λέει ένας σεισμολόγος και άλλα ένας άλλος, η όταν αλλά λες στη Κεφαλονιά και άλλα στη Ζάκυνθο δημιουργείται μια αναστάτωση στη κοινωνία. Εγώ, ως Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, υποχρεούμαι να μιλάω επίσημα με τον ΟΑΣΠ και όχι με τον κάθε σεισμολόγο ή την κάθε σεισμολογική ομάδα.

Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο καθένας την επιστημονική του ιδιότητα για να κατέλθει στις εκλογές.

Ο κ. Κοπανάς και ο κ. Τσελέντης θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μου για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου με έδρα την Κέρκυρα και ενός αντίστοιχου ινστιτούτου στη Ζάκυνθο, υπό την ομπρέλα του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Να μας φέρει πρόταση η πανεπιστημιακή κοινότητα και εμείς θα την στηρίξουμε.

Περιμένουμε τον δευτερογενή έλεγχο τω κτηρίων που υπέστησαν φθορές από το σεισμό και διαβεβαιώνω ότι αυτοί που επλήγησαν από τους σεισμούς θα αποζημιωθούν, θα βοηθηθούν όλοι.

Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες μελέτες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Ιόνιο. Εννοείται ότι πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτροπή ατυχήματος, να είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι δικλείδες ασφαλείας, ενώ σαφώς και πρέπει να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα των τελών. Από εκεί και πέρα ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και πρέπει να βλέπουμε και το τι εξυπηρετεί την χώρα, όπως είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.»